Március 22, A víz világnapja

A világnap egyik fontos üzenete, hogy takarékoskodjunk a vízzel, és mindannyian óvjuk azt. A készleteink ugyanis végesek.

Természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében gyakran pazarolunk, a felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük.

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Mindenki tehet valamit azért, még ha csak kis lépéseket is, amivel hozzájárulhat a pazarlás megszüntetéséhez.

Víztakarékos szokások kialakításával, és otthonunk vízrendszerének néhány apró módosításával, akár felére is csökkenthetjük a fogyasztást, így segítünk enyhíteni a korlátozott vízkészletek terhelését, és hozzájárulunk a szennyvízkibocsátás visszaszorításához, miközben természetesen pénzt takarítunk meg.

De nézzünk néhány konkrét példát, melyeket saját háztartásunkban is alkalmazhatunk!

Tisztálkodás

• Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk! A kádfürdőhöz kb. 140 liter vizet használunk, míg a zuhanyzáshoz 70 liter is elég.
  • Fogmosás, és borotválkozás közben ne folyassuk a vizet, hanem zárjuk el a csapot. Alkalmanként akár 5-10 liter vizet is megtakarítunk vele.
  • Víztakarékos csaptelep, zuhanyfej egykaros keverőcsapokkal azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik.
  • A víztakarékos perlátort régi típusú csaptelepekbe és zuhanyfejekbe szerelhetjük be, amely segít szétoszlatni a vizet, így csökkentve a vízfogyasztást, akár a víz 50%-át is megtakaríthatjuk.
  • Ne legyenek csöpögő csapok sehol a lakásban, javítsuk vagy javíttassuk meg őket. A vízcsapok csöpögését, a WC tartályok szivárgását minél előbb szüntessük meg, cseréljük ki a tömítőgyűrűket! A folyamatos csöpögés havonta akár 1M3 vizet is elpazarolhat.

WC öblítés

• A WC igen sok vizet használ el: a szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 6-10 liter ivóvizet zúdítanak le. Valójában nincs is mindig szükség ekkora vízmennyiségre, éppen ezért célszerűbb és gazdaságosabb beszerezni egy víztakarékos tartályt, mellyel egy nagy öblítés 6-10 liter, míg egy kisöblítés csak 2-3 liter.
  • Ahol elég magas a hálózati víznyomás, használjunk tartály nélküli vízöblítő csapot!
  • Lakásfelújításkor megfontolhatjuk esővizet, vagy szürkevizet (fürdővíz, mosó-, öblítővíz) hasznosító WC-öblítő rendszer kiépítését.

Mosás, mosogatás

• Ne folyó vízzel öblítsük le az edényeket, hanem a hideg vízzel megtöltött mosogatót használjuk erre a célra. Ezzel percenként akár 5 liter víz is megtakarítható.
  • A mosogatógép már rég nem luxus, használatával időt, energiát takaríthatunk meg.
  • A mosógépet illetve a mosogatógépet csak akkor kapcsoljuk be, ha teljesen tele van.
  • Használjunk ECO programot, mely víz és energiatakarékos.

Kerti felhasználás

• Gyűjtsük össze az esővizet. A kertet és a szobanövényeket is inkább csapvíz helyett esővízzel locsoljuk, a növények is örülni fognak a lágyabb víznek.
  • Kertünket reggel vagy este öntözzük, ne a nappali melegben. Ezt a növények is jobban szeretik, és a kilocsolt vízből is kevesebb párolog el, így az jobban hasznosul.
  • Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket mulcsozzuk, azaz takarjuk. A talaj így kevesebbet párologtat, kevesebb locsolásra lesz szükség.
  • Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, így hatékonyabbá válik az öntözés.
  • Kisebb kerteket, balkonokat beültethetjük szárazságtűrő sziklakerti növényekkel, mert ezek kevesebb vizet igényelnek.

A tudatos vízfogyasztás eredményeként háztartásonként akár 15-20 m3 víz is megtakarítható éves szinten!

Környezettudatos, boldog karácsonyt kíván a Csemete CsaNa Alapítvány!

A környezet megóvásának jelentőségéről, a rohamosan fogyó földi készleteinkről naponta hallunk. Fontos, hogy megértsük, minden apró tettük hatással van a világ működésére, és kis odafigyeléssel mi magunk is tehetünk értékeink pazarlása ellen.

A karácsony az év egyik legszebb ünnepe. Az elmúlt évtizedek során azonban a szeretet ünnepe egyre inkább a fogyasztás, a költekezés időszakává vált. Némi odafigyeléssel, viszont a karácsony is lehet „zöld” ünnep. Összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel szeretnénk hozzájárulni az ünnep környezettudatosabb megéléséhez.

Az adventi időszakban az otthonok ünnepi díszbe öltöznek, előkerülnek a hangulatos fényfüzérek és a csillogó díszgömbök. A fényfüzér kiválasztásánál energiatakarékos, LED izzókat válasszunk, mivel ezek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Ezeknek sem kell egész nap világítaniuk. Léteznek már napi program alapján világító változatok, melyek nem feltétlenül kerülnek többe. Elektromos árammal működő hangulatfények helyett használhatunk gyertyákat is, azonban legyünk nagyon óvatosak a használatukkal, főleg ha kisgyermek, vagy háziállat is van a háztartásban! Ha az ünnepi világítás működéséhez elemre van szükség, használjunk újratölthető elemeket! A hulladékká vált elemek veszélyes hulladéknak számítanak, ezért a kommunális kuka helyett elemgyűjtő pontokon adhatjuk le díjmentesen.

A karácsonyi menü tekintetében is hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Jó előre gondoljuk ki az étlapot, a beszerzendőket írjuk össze, majd tartjuk is magunkat a listánkhoz.

A vásárlás során pedig ügyeljünk arra, ha lehetőségünk adódik, válasszuk a hazai vagy a környékünkön megtermelt élelmiszereket. Hiszen minél közelebbről származik, annál kevesebb energiát fogyaszt annak szállítása.

A karácsonyfa kiválasztásakor nem a vágott fenyő a legzöldebb megoldás, de nem is a műfenyő. Sokkal környezetkímélőbb, ha dézsás vagy földlabdás fenyőt választunk, hiszen ezeket az ünnepek után a kertbe is kiültethetők, vagy adott kertészetekbe visszaválthatók.  Kellő méretű cserép esetén akár több éven át is szolgálják az ünnepet. Használhatunk vázába helyezett fenyőgallyat is „karácsonyfa”gyanánt.

A lakás és a fenyő szépítésére válasszunk természetes anyagokat, például textilt, vesszőt, gyékényt, agyagot, üveget, papírt, szárított virágot, termést. Ezekből akár saját kezűleg is készülhetnek a dekorációk.

Az ajándékokat újrahasznosított vagy többször is felhasználható anyagokban adhatjuk át. Csomagolhatjuk az ajándékot is ajándékba, például vászonzsákba, vagy tároló dobozba!

Igyekezzünk valóban használható ajándékokat adni, a méregdrága és felesleges termékek helyett válasszunk bátran élményeket.  Ez lehet koncert, színház, masszázs, közös kirándulás, utazás, valamilyen téli sport, tanfolyam, és bármi, amit együtt csinálhatunk az ajándékozottal. Karácsonyra is ajándékozhatunk szobanövényt, fűszernövényt, magokat vagy virágokat, melyet a következő hónapokban el lehet ültetni, illetve kertészeszközöket, melyeknek egész évben hasznát veheti az, aki kapta.

Projektünk médiamegjelenései

Projektünkről az alábbi médiaorgánumok adtak hírt:

3100.hu - Salgótarján hírportálja

A projektünk képekben